Nieuws: Indexering 2022

Vanwege diverse redenen worden er dit jaar indexeringen doorgevoerd. Zo is de prijs van Arabica-koffie met maar liefst 85 procent gestegen tot het hoogste niveau in twaalf jaar tijd en ook het transport en energie zijn duurder geworden. Koffiemax is hierdoor genoodzaakt om in ieder geval een gedeelte hiervan middels een prijsstijging door te berekenen in onze koffie- en melkproducten.

Wereldwijde schaarste

De aanhoudende vorst in Brazilië, ’s werelds grootste koffieproducent, is de tweede klap voor veel plantagehouders. Een aantal maanden geleden hadden ze namelijk ook al te maken met zeer ernstige droogte. Hierdoor is de koffieoogst dit jaar met 23% gedaald. In Colombia, een andere grote koffieproducent, hinderen protesten tegen de regering de export van koffie. De nationale koffiefederatie van Colombia verwachten dat ongeveer een half miljoen zakken koffie niet kunnen worden geëxporteerd. Dit tezamen met de tegenvallende oogsten zorgt ervoor dat de wereldwijde koffievoorraad slinkt, terwijl de vraag naar koffie juist stijgt. Ook in andere grote koffieproducerende landen valt de oogst al enkele jaren tegen.

Transportproblemen

Het kan je haast niet ontgaan zijn, want het is volop in het nieuws. Het tekort aan zeecontainers en schepen, heeft gevolgen voor de transportkosten. Die zijn maar liefst vertienvoudigd! En laat koffie nu vooral per zeevracht naar Europa worden gevaren. Naast de hogere prijs van koffiebonen en de transportkosten, stijgen ook de prijzen van gas en verpakkingsmaterialen. Deze grondstoffen maken onderdeel uit van het produceren en leveren van jouw favoriete koffie.

Prijsstijging

Door de aanhoudende schaarste en bijkomende transport en energie problemen is er een prijsstijging op koffiebonen ontstaan. Tot december 2021 steeg de waarde van Arabica-koffie zelfs met 85% dit jaar. Dat is de grootste wekelijkse stijging sinds 1999. Men verwacht dat de prijs van koffiebonen de komende tijd alleen nog maar meer zal gaan stijgen.

Wat betekent dit voor jouw kopje koffie?

We ontkomen er niet aan de verhogingen voor een deel aan onze klanten door te berekenen. Wat betekent dat voor jou kopje koffie? Omgerekend stijgt de prijs van een kop koffie gemiddeld met 1,4 cent per kopje.

Mocht je nog vragen hebben, aarzel niet om ons via het contactformulier te contacten